Home > Doe het zelf > Hoe verwijder je oude trapbekleding?

Hoe verwijder je oude trapbekleding?

Leestijd: 2 minuten

Om je trap te kunnen renoveren zul je de oude trapbekleding moeten verwijderen. Doe je dit niet, dan kom je in de problemen met de rest. Je nieuwe trapbekleding blijft niet goed zitten, de verf bladdert af, en ga zo maar door. Belangrijk dus om met het verwijderen te beginnen. Wij leggen je uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Bevestiging trapbekleding

Allereerst ga je kijken hoe de oude trapbekleding bevestigd is. Dit kan namelijk op meerdere manieren. Wij focussen in deze blog op de twee meest voorkomende manieren: gespijkerd of gelijmd. Daarnaast is het belangrijk wat voor type trapbekleding op je trap zit. Zo zijn vloerbedekking en pvc buigzamer en makkelijker los te ‘trekken’ dan bijvoorbeeld laminaat.

  • Gespijkerde trapbekleding: als deze gespijkerd is, is deze relatief snel te verwijderen. Je hoeft namelijk alleen maar de spijkers te verwijderen door in een hoek de trapbekleding los te trekken en daarna stukje voor stukje de spijkers eruit te halen met een klauwhamer, koevoet of nijptang. Als er verder geen lijm onder zit, komen de meeste spijkers al mee omhoog bij het lostrekken van de trapbekleding.
  • Gelijmde trapbekleding: het kan ook voorkomen dat je deze gelijmd is. Dit is ook prima te verwijderen, maar vergt net wat meer voorbereiding. Je kunt uiteraard ‘gewoon’ beginnen met lostrekken, maar het werkt beter als je weet welke lijm er is gebruikt. Is de trapbekleding namelijk bevestigd met witte lijm, dan kun je deze laten weken met water en zeep of cola, waarna deze vrij makkelijk los komt. Is er lijm op synthetische basis gebruikt, dan kun je de trapbekleding alleen verwijderen met een speciale lijmverwijderaar. Na het verwijderen kan het zijn dat er nog grove lijmresten achterblijven. Deze kun je opnieuw laten weken en daarna voorzichtig met een plamuurmes verwijderen. Let op dat je dit voorzichtig doet en het hout niet teveel beschadigt.

Je trap renoveren

Na het verwijderen van je oude trapbekleding en eventuele grove lijmresten kun je zelf je trap gaan renoveren. Je kunt de trap gaan schuren en verven, maar er bestaat een grote kans dat er nog wat kleine lijmresten en andere beschadigingen op de treden te zien zijn. Het gaat dus veel tijd en energie kosten om de trap weer helemaal als nieuw te krijgen. In dat geval zijn overzettreden een ideale oplossing. Deze plaats je namelijk zo over de bestaande treden heen, waardoor je de lijmresten en beschadigingen niet meer ziet. En met Stairmaker is het ook nog eens heel erg makkelijk. Zo ben je niet weken bezig met het vernieuwen van je bestaande trap én hoef je niet elke paar jaar opnieuw te schuren en verven!

Waar wacht je nog op? Bestel nu de en ga aan de slag met jouw traprenovatie!

Auteur