Home > Doe het zelf > Knap je trap in 5 stappen op!

Knap je trap in 5 stappen op!

Leestijd: 2 minuten

Is je trap toe aan een opfrisbeurt? Je kunt je trap al opknappen in slechts 5 stappen. Wij geven je graag alle nodige informatie voor het vernieuwen van je bestaande, houten trap én een alternatief, mocht het toch iets te veel werk zijn.

Stappenplan trap vernieuwen

Je houten trap opknappen is al in 5 stappen mogelijk:

1. De versleten laag verwijderen

Je begint bij het opknappen altijd met het verwijderen van de bovenlaag. Dit doe je met afbijtmiddel en een plamuurmesje of krabber. Daarna dien je de trap goed op te schuren, zodat er rechtstreeks op de ondergrond geverfd of vernist kan worden.

2. Schuurresten wegzuigen

Vervolgens is het belangrijk om alle schuurresten goed te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een stofzuiger waarmee je alle resten wegzuigt. Ga er daarna met een lichtvochtige doek overheen zodat je zeker weet dat alles weg is.

3. De afwerking kiezen

Nu is het tijd om te kiezen welke afwerking je wil. Wil je bijvoorbeeld verf of vernis? Als je kiest voor verf, start je met een laag primer. Deze laat je vervolgens goed opdrogen en schuur je lichtjes op, om daarna aan de slag te gaan met lakverf. Gebruik een dikke verfkwast en breng zeker twee lagen verf aan. Toch vernissen? Dit werkt niet veel anders dan bij verf. Gebruik ook hier een dikke kwast en strijk de vernis uit in regelmatige lagen voor een mooi resultaat. Twee of drie lagen zijn meestal voldoende.

Tip: sla bij het verven of vernissen telkens een trede over. Zo kun je makkelijk de trap blijven gebruiken!

4. Schoonmaken en controleren

Laat de trap goed drogen. Maak de trap daarna goed schoon met een lichtvochtige doek en check of je nog een plekje gemist hebt. Dat kun je dan nu meteen met een kleine kwast bijwerken. Wacht je hier een paar weken mee, dan heb je kans dat je kleurverschil gaat zien.

5. Extra’s toevoegen

Je kunt nog kijken of je wellicht iets extra’s wil toevoegen aan je trap, zoals LED-verlichting of een antislipstrook.

Trap renoveren

Het opknappen van je trap kost zoals je leest best wat inspanning. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om je trap te renoveren. Je kiest je favoriete decor, meet je trap op, ontvangt de treden en stootborden op maat thuis en kunt meteen aan de slag. Ideaal toch? Het scheelt je een hoop werk en je hebt er veel langer plezier van, omdat je het niet elke zoveel jaar opnieuw hoeft te schuren en verven of lakken.

Direct aan de slag? Kies hier jouw decor en stel jouw trap samen.

Auteur